Zapobieganie chorobie

W profilaktyce choroby zalecana jest dieta składająca się z produktów bogatych w kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Stosuje się dietę, która zawiera określone owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i cytryny. Inne źródła bogate w witaminę C to owoce takie jak porzeczki, guawa, kiwi, papaja, pomidory, truskawki oraz warzywa, takie jak marchew, brokuły, ziemniaki, kapusta, szpinak i papryka. Niektóre owoce i warzywa, nie bogate w witaminę C można marynować w soku z cytryny, który jest bogaty w witaminę C.
warzywa i owoce bogate w witaminę C

Suplementy diety

Można też zażywać różne suplementy, które zapewniają kwas askorbinowy znacznie przekraczając dawkę wymaganą do zapobiegania szkorbutu, choć w obecności zrównoważonej diety są one zbędne.
Nawet niektóre cukierki i większość napoi zawierają witaminę C jako środek konserwujący.

Produkty zwierzęce

Wiele produktów zwierzęcych, w tym wątroby, części centralnego układu nerwowego, w tym mózgu, rdzenia kręgowego i rdzenia nadnerczy, zawierają duże ilości witaminy C, a nawet mogą być stosowane w leczeniu szkorbutu. Świeże mięso ze zwierząt, które tworzą własną witaminę C (co większość zwierząt potrafi robić) zawiera tyle witaminy C, aby zapobiec szkorbutowi, a nawet częściowo go leczyć. To wywołało dezorientację na początku historii szkorbutu, ponieważ choroba została diagnozowana jedynie u ludzi jedzących konserwowane lub puszkowane pokarmy, ale nie u ludzi którzy spożywali świeże pokarmy lub byli na diecie arktycznej głównie opartej na mięsie. W niektórych przypadkach (w szczególności u francuskich żołnierzy spożywających świeże mięso koni) okazało się, że samo mięso lub częściowo ugotowane, może złagodzić objawy szkorbutu. W innych przypadkach mięsna dieta może powodować szkorbut. Obserwacja, że szkorbut był związany tylko z żywnością konserwowaną skłoniło badaczy do błędnego stwierdzenia, że choroba jest wywołana skażeniem lub trucizną, która przenika żywność konserwową.